Yozgat’ta Kurban Bayramı öncesi bıçak bileme yoğunluğu
SEYFİ ÇELİKKAYA
Yozgatbıçak üreticileri ve bileyiciler Kurban Tatil mesaisi başladı. Kurban kesmek isteyen vatandaşların bir kısmı yeni bıçak alırken, bir kısmı da eski bıçaklarını bilemek için bıçakların başına geçti. Yozgat’ta dede mesleğini sürdüren Abdullah Nurdoğdu, “Bıçak bilerken bıçağın suyunu çıkarmamaya yani halkın tabiriyle bıçağı yakmamaya çok dikkat ediyoruz. Zaten dede mesleği. Hayvana eziyet etmesin” dedi.
Yozgat’ta kurban kesecek olan vatandaşlar, evlerine giren künt bıçaklara ceza vermek için bıçakların kapılarını çalmaya başladı. Bayram hazırlığı yapan vatandaşlar, körelen bıçaklarını bileyerek kesim işlemini kolaylaştırmak istiyor. Bıçak bilemenin çok değerli olduğunu belirten bileme ustaları, iyi bilenmiş bir bıçakla kurbanın daha kolay kesileceğini söylediler.
“Vatandaş KESKİN BIÇAKLI YUMUŞAK ETDİR”
Yozgat’ta dede mesleğini sürdüren Abdullah Nurdoğdu, Kurban Bayramı yaklaştıkça yoğunluğun arttığını belirterek, şunları söyledi:
“Yoğunyuz, özellikle son iki haftadır yoğunuz, son haftaya girdikçe daha da artacak. Kendileri ve bizim için iyi olur, o yüzden vatandaşların ayrılmaması iyi olur. son gün tavsiye ederiz.Bıçağı bilerken suyunu çıkarmamak yani halkın deyimiyle bıçağı yakmamak çok önemlidir.Bu da dedelerimizin mesleğidir. Vatandaşlara tavsiyemiz önlerine rastgele gelen kimseye bıçaklarını yaptırmasınlar yazıklar olsun.Bıçağın keskin olması gerekiyor ki hayvan acı çekmesin bu durum hayvanın etini de etkiliyor , etin sertliğini etkiliyor. Vatandaş keskin bıçakla daha yumuşak et yiyor. 15 liradan bıçak bileyleme yapıyoruz, 25 liradan bıçak bileme yapıyoruz. İş yükümüz oldukça fazla.”
Bıçağa ceza kesmeye gelen Kemal Kaya isimli vatandaş, “Hayvan acı çekmesin, ben çabuk keseyim diye bıçaklara fiş atıyoruz. Her yıl bıçağımı buraya getiriyorum” dedi.