Haber

Almanya’da askerlik tartışması: Yabancılar askere alınmalı mı?

Avrupa’da 2022’de başlayan Ukrayna-Rusya savaşının ardından başlayan güvenlik krizi derinleşiyor.

Bu bağlamda ordularını güçlendirmek isteyen ülkeler farklı projelere odaklanıyor.

Bu planların en önemli modülü olan insan gücünden mahrum kalan Avrupa’da bu durum başlı başına bir kriz olarak ortaya çıkıyor.

Avrupa ülkelerinde askere gidenlerin sayısı yok denecek kadar az olunca ülkeler farklı yöntemlere başvurmaya hazırlanıyor.

O ülkelerden biri…

Alman Bild gazetesinin haberine göre Almanya, ordudaki işçi sıkıntısı nedeniyle vatandaşlığı olmayan yabancıları orduya kabul etmeyi planlıyor.

Ülkedeki tartışmaların başında bu hazırlık geliyor. Bu durum hem uzmanlarda hem de Alman halkında endişe yarattı.

Alman ordusunun yıllık işgücü açığı kapatılamıyor

Rusya’ya karşı her fırsatta hazır olduğunu belirten Almanya’da bu açıklamaların aksine Alman Silahlı Kuvvetleri’nde (Bundeswehr) ciddi bir personel krizi yaşanıyor.

Kadın ve erkek 180 bin kişinin görev yaptığı Alman ordusunda personel sayısının 2031 yılına kadar 203 bine çıkarılması hedefleniyor ancak yaşlanan nüfus nedeniyle yıllık 20 bin asker açığı bile kapatılamıyor.

Yabancıları işe alma planı da bu noktada ortaya çıkıyor.

Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius yaptığı açıklamalarda bu konuya değindi.

İkinci ve üçüncü nesil vatandaş olmayanlar askere alınabilecek

Pistorius, röportajında, işgücü açığının giderilmesi için harekete geçildiğini ve Alman ordusuna yabancı alınması yönündeki öneriyi değerlendirdiklerini açıkladı.

Savunma Bakanı Pistorius, Almanya’nın bu uygulamayı Avrupa’da uygulayan ilk ülke olmayacağını vurgulayarak, “Savaşa hazır olmalıyız” dedi.

Detayları henüz tam olarak açıklanmayan plana göre, Almanya’da yaşayan ancak vatandaşlığı olmayan ikinci ve üçüncü kuşak göçmenlerin askere alınması planlanıyor.

Ana muhalefetteki Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) partisi ile onun hükümet ortağı Hür Demokrat Parti’nin (FDP) de öneriye olumlu baktığı belirtiliyor.

“Çünkü çok az Alman orduda görev yaptı”

İktidar ve muhalefet bu konuda istekliyken, uzmanlar kaygılarını dile getiriyor.

Alman medya organlarında günün en çarpıcı haberi bu konuyla ilgili oldu.

Bild gazetesi bugünkü bahisle ilgili detaylı analizinde “Orduda çok az Alman görev yaptığı için artık bu işi yabancıların yapması planlanıyor.”Bu kelimeyi kullandı.

Gazetede bu alanda örnek olabilecek Avrupa ülkelerine de yer verildi.

Gazetenin haberine göre Belçika, askerlik çağındaki tüm AB vatandaşlarının orduya katılmasına izin veriyor. Danimarka, kendi dilini konuşması koşuluyla AB vatandaşlarını da askerlik hizmetine kabul ediyor. İrlanda ise beş yıldan fazla bir süredir ülkede yaşayan üçüncü ülke vatandaşlarını bile ordusuna kabul ediyor.

Alman uzmanlar endişeli: Bu toplumsal iflasın ilanıdır

Gazetede uzmanların alarm verici açıklamalarına da yer verildi.

Almanya’nın ünlü askeri tarihçisi Sönke Neitzel Bild’e konuştu “Alman olmayan biri yabancı bir ülke için savaşır mı?”sorusunu gündeme getirdi.

Bundeswehr Üniversitesi’nden tarihçi Michael Wolffsohn, işçi düşüncesinin uzun yıllardır devam ettiğine dikkat çekerek, şunları söyledi: ” “Artık ülkelerini savunmaya istekli yeterli sayıda vatandaş yoksa, bu bir toplumsal iflas ilanıdır.”söz konusu.

Eski Savunma Bakanı Franz Josef Jung, boş kışlalar dikkate alınarak teklifin değerlendirilebileceğini belirtti. “Askere alınacak kişiler, uzun süredir bizimle yaşayan ve Almanya ile güçlü bağları olan AB vatandaşları ise mutlaka dikkate alınabilirler.”sözlerini kullandı.

Bu durum Almanya’da yaşayan Türkleri nasıl etkiliyor?

Peki ülkedeki yabancılar durumu nasıl değerlendiriyor?

Planın uygulanması halinde bunun Almanya’da yaşayan Türkleri etkileyip etkilemeyeceği şu anda bilinmiyor.

Konuyla ilgili konuşan FDP milletvekilleri, askere alınacak yabancıların Avrupa’dan seçilmesi gerektiğini vurguluyor.

Alman ZDF kanalı, söz konusu uygulamanın askerlik yapmış kişilerin Alman vatandaşlığı almasını kolaylaştıracağını yazdı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu